Internationale Vrouwendag wordt elk jaar op 8 maart gevierd om stil te staan bij de economische, politieke en sociale vorderingen van vrouwen wereldwijd. De kiem voor Internationale Vrouwendag werd gelegd in 1908. Toen trokken 15.000 vrouwen door de straten van New York om kortere werkdagen, meer salaris en niet in de laatste plaats stemrecht te eisen. Op 28 februari 1909 riep de socialistische partij van de VS die dag uit tot Nationale Vrouwendag. En een jaar later stelde de Duitse communist en vrouwenrechtenactivist Clara Zetkin voor om er een internationale dag van te maken.

Maar pas op 8 maart 1917, toen de vierde Vrouwendag gevierd werd in Rusland, werd het een grote gebeurtenis. Duizenden vrouwen staakten en gingen de straat op in Petrograd (nu Sint-Petersburg) om ‘brood en vrede’ te eisen. Op dat moment leden de Russen honger, en de demonstraties en de sluimerende woede tegen tsaar Nicolaas II waren de lont in het kruitvat en ontketenden de Russische Revolutie. Een paar dagen na de demonstraties werd de Russische tsaar van de troon gestoten en grepen de arbeiders, geleid door de bolsjewieken, de macht in Rusland. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van de Sovjet-Unie in 1922.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de internationale vrouwenconferenties opgeschort, maar in 1921 blies de Duitse vrouwenrechtenactivist Clara Zetkin ze nieuw leven in. Deze keer werd de bijeenkomst gehouden in Moskou. Geïnspireerd door de demonstraties van Russische vrouwen tegen de tsaar op 8 maart 1917 bepaalden de deelnemers dat Internationale Vrouwendag voortaan op 8 maart gehouden zou worden, als eerbetoon aan de socialistische strijd in Rusland.

De eerste decennia werd er vooral voor gelijkwaardigheid op de arbeidsmarkt gestreden. Maar toen de beweging voor vrouwenemancipatie eind jaren 1960 opkwam, omarmde een nieuwe generatie feministen Vrouwendag en introduceerden ze thema’s als seksualiteit, lichaam en huishouding. In 1975 werd Internationale Vrouwendag officieel door de VN op 8 maart vastgelegd.

Tijdens Internationale Vrouwendag op 8 maart kleurt het straatbeeld in veel landen paars, groen en wit.Volgens de website van Internationale Vrouwendag zijn dit de officiële kleuren van de dag. ‘Paars staat voor rechtvaardigheid en waardigheid. Groen symboliseert hoop. Wit vertegenwoordigt zuiverheid.Internationale Vrouwendag is een officiële feestdag in een aantal landen, waaronder Rusland. Op veel plaatsen is het traditie om cadeaus en bloemen te geven, en in Rusland verdubbelt de verkoop van bloemen jaarlijks in de aanloop naar 8 maart.

Bron tekst: https://historianet.nl/maatschappij/gebruiken/communisten-riepen-internationale-vrouwendag-in-het-leven