Wat voor ons de nationale feestdag op 27 april is –Koningsdag- is in Frankrijk la Fête Nationale op 14 juli.

Wat wordt er dan eigenlijk precies gevierd en waarom? 14 juli 1789 wordt gezien als het begin van de Franse revolutie. Op deze datum wordt de bestorming en de val van de Franse Bastille gevangenis gevierd. Dit was een middeleeuws fort dat als gevangenis gebruikt werd.

In die tijd verkeerde de Franse bevolking in een erbarmelijke toestand. Het volk had niets te eten terwijl de koning en zijn hofhouding als ook de aristocratie er maar op los leefden. Voor hen was het allemaal een ver van mijn bed show. Dit blijkt onder andere uit een vermeende uitspraak van Marie Antoinette, Naar aanleiding van de steeds heftiger wordende demonstraties en rellen van een hongerige bevolking zou ze gezegd hebben : “S’ils n’ont pas de pain qu’ils mangent de la brioche.” Vrij vertaald “Als ze geen brood hebben, dan eten ze toch cake.”

Het duurde niet lang totdat het volk de situatie niet meer pikte, de Bastille werd vervolgens bestormd en de gevangenis viel. Dit was het begin van een omwenteling die er uiteindelijk toe leidde dat onder andere de koning en zijn familie alsmede talrijke andere aristocraten en bestuurders werden gevangen genomen om hun einde te vinden onder de guillotine. Het feodale regime was omver geworpen en Frankrijk was een republiek.