In Spanje wordt op 22 december de loting van de Kerst Loterij gehouden, een belangrijke gebeurtenis die helpt bij het creëren van de kerstsfeer.

Op 24 december wordt kerstavond traditioneel gevierd met een familiediner; kinderen zingen de traditionele kerstliederen „villancicos” in ruil voor “aguinaldo” (snoep, munten). Vervolgens gaat de hele familie naar de nachtmis welke gevierd wordt om 24:00. In geen  enkele kerk zal  dan ook de kerstboom en de kerststal ontbreken.. Net zoals er geen avondeten is zonder heerlijke delicatesses, Mijn favorieten zijn:  „turrón” y „polvorones” zandkoekjes, marsepein.

Niet te missen zijn de Jijona (Xixona) of Alicante soorten . Harde Alicante (of turrón duro) is een dikke, broze massa van eieren, honing, suiker en amandelen, die op wonderbaarlijke wijze bij elkaar komen om een krokante amandelnoga te maken.

Onlangs is de gewoonte ontstaan om cadeau’s te krijgen van de kerstman. Traditioneel worden de cadeau’s gegeven op 6 januari door de „Reyes Magos” de Wijzen uit het Oosten.

Spaans nieuwjaar 12 druiven

Zo tussen de feesten, maaltijden en grappen door wordt in de laatste nacht van het jaar „Nochevieja” gevierd. Het meest interessante voor mij is de Twaalf druiven traditie om 24:00. Toen ik in Madrid woonde heeft deze traditie mij een echt slechte ervaring opgeleverd, omdat ik hele grote druiven had gekozen en hier bijna in stikte. Bij elke klokslag om middernacht  wordt een druif gegeten. Volgens de traditie zou dit de Spanjaarden het gehele volgende jaar geluk brengen. Een bekende plaats waar dit ritueel wordt uitgevoerd, is het Puerta del Sol, het centrale plein van de Spaanse hoofdstad Madrid.

Het eten van de druiven begon in 1909 toen uit Alicante een partij verse druiven aankwam, midden in de winter. Om de goede oogst te vieren werd toen bij elke klokslag een druif gegeten. De reden waarom twaalf druiven worden gegeten, zou te maken hebben met de twaalf klokslagen om middernacht, en met de twaalf maanden van het jaar erop, waarbij elke druif een maand geluk brengt.

Twaalf druiven is een traditie van Spaanse afkomst wat uitgebreid is naar andere Latijns-Amerikaanse landen.  In Argentinië wordt dit ritueel op sommige plekken ook uitgevoerd; daar wordt veelal gebruik gemaakt van rozijnen.